Beste webshop software 2023

E-commerce neemt rustig ons leven over. Afgelopen jaar steeg de omzet van de webwinkel Bol.com met bijna 30 procent naar 2,8 miljard euro.

Gratis verzending is de norm. Tweedaagse verzending wordt een eendaagse of twee uur durende verzending.

Als je een webshop wilt beginnen, kan het kiezen van de beste webshop software lastig zijn – er zijn meer dan tientallen verschillende opties.

Ik wil deze beslissing gemakkelijker maken door de beste webwinkel software te laten zien, zodat je de juiste oplossing voor je online winkel kunt vinden. Laten we eerlijk zijn – met zoveel opties op de markt zullen er uiteindelijk maar een paar overblijven, dus je wilt er zeker van zijn dat je de winnaar kiest.

Waarom zou je deze beoordelingen vertrouwen?

Ik heb meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van e-commerce en tevens zelf eigenaar van een webwinkel.

Ik heb met diverse fulfilment partijen en aanverwante e-commerce koppelingen gewerkt.

En ik heb meerdere online winkels gelanceerd en bijna alle aanbieders geprobeerd.

Deze ervaringen zijn gebaseerd op prijs, betrouwbaarheid, technische ondersteuning, functies, schaalbaarheid, productopties, verzending, fulfilment, ervaring met het controlepaneel en nog veel meer.

We zullen ook dingen vergelijken en beoordelen zoals:

Wat is beste keuzes voor kleine bedrijven en MKB bedrijven?

Wat is de beste webshop software voor SEO?

Wat is de beste keuze voor de Nederlandse en Belgische markt?

Wat is de beste webwinkel keuze voor dropshippers?

Wat zijn de beste goedkope, gratis en open-source webshop opties?

Webshop bedrijfsoplossingen voor grote merken.

Beste tips voor een winstgevende webwinkel.

Hoe maak ik een keuze voor webshop software die bij mij past?

Veelgestelde vragen over webshop software.

Laten we beginnen.

Beste webwinkel software aanbieders. (Op willekeurige volgorde.)

Meest uitgebreide Nederlandse webshop software

LightspeedHQ

LightspeedHQ (voormalige Seoshop) is uitgegroeid tot een totale een-commerce oplossing die veel verder gaat dan alleen een webshop. Zo is het bijvoorbeeld tevens een kassasysteem voor fysieke retail winkels en kun je als horecazaak je complete menu kaart vanaf je tablet. Je hoeft dan als ober geen briefjes meet te schrijven of niet meer te roepen naar de keuken dat tafel 2 de soep van de dag wil want dit vertelt het systeem ze al.

In dit artikel over richten we ons op de beste webshop software en vandaar bespreek ik hier verder alleen de webshop functionaliteiten van LightspeedHQ. En aangezien dit de basis is van het ontstaan van LightspeedHQ mogen we de lat hiervoor hoog leggen.

De snelheid van een webshop is onzettend belangrijk. Mensen zijn ongeduldig dus je wilt een vlotte en soepele shop. Eens kijken hoe LightspeedHQ hier op scoort. We plukken een 2 willekeurige referentieshops van de website: smartphonehoesjes.nl en benderhifi.nl

Voor een website met zo’n groot assortiment scoren ze 87/100 volgens PageSpeed Insights van Google, wat prima is. Op mobiel blijft het bij 40/100, en dat is ondermaats.

Benderhifi brengt het er een stuk beter van af. Deze LightspeedHQ shop scoort maar liefst 95/100 bij Google Pagespeed en 68/100 op mobiel.

Het is dus niet sec aan LightspeedHQ te wijten of de snelheid goed is of niet. Ook de  grootte van het assortiment en bijvoorbeeld ook de afbeeldingen die de shop houder zelf gebruikt zijn van grote invloed.

snelheid lightsppeedhq

Een punt waar Lightspeed andere Nederlandse opties achter zich laat is dat je lekker snel internationaal kunt opschalen. Je kan makkelijk verschillende talen toevoegen en bijvoorbeeld gebruik maken van een app als Simply Translate om je vertaling snel en professioneel uit te laten voeren.

En het aantal partner apps is precies één van de punten waarop LightspeedHQ het meeste te bieden heeft. Bij andere Nederlandse SAAS aanbieders zijn de keuzes vaak goed doordacht maar beperkt. Bij LightspeedHQ kan je gewoon echt kiezen uit de beste partner Apps zonder belemmeringen.

Als je bijvoorbeeld e-mail marketing software wilt inzetten dan kan je kiezen voor Mailchimp, Reloadify, Activecampaign, GetRespone, Spotler, Newslettertogo of Inboxify.

Bij CCV shop kan je maar uit 3 e-mail software aanbieders kiezen en bij shoptrader maar uit één (het huismerk gratis nieuwsbrief systeem tel ik gemakshalve even niet niet mee.

En zo gaat het dus bijna bij ieder soort app. Omdat er zoveel meer keuze is ervaar je meer vrijheid en wordt je niet beperkt als je door wilt groeien.

Wat opvalt is dat de klantenservice de laatste tijd verbetert lijkt te zijn. Daar waar we 2 jaar geleden nog onvoldoendes terug zien bij de Google reviews zijn deze het afgelopen jaar fors verminderd en zelf bijna verdwenen. In het verleden wilde de harde groei die Lightspeed doormaakt er nog weleens voor zorgen dat ze teveel ballen tegelijk in de lucht probeerderen te houden. En de klantservice is hier een goed graadmeter voor.

Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen en laten we er erop vertrouwen dat dit een blijvende verbetering is.

Sinds kort is eindelijk een BTW nummer check app gelanceerd. Het ontbreken hiervan was een paar jaar terug voor mij een dealbreker. Toen moest je zelf achteraf maar gaan kijken of het BTW nummer van je Belgische of Duitse klant klopte. Je kon wel instellen dat wanneer een bedrijf een BTW nummer invulde de BTW op 0 gezet werd, maar als dat nummer dan niet bleek te kloppen moest je zelf met de klant om een correct BTW nummer gaan vragen.

Nu wordt het BTW nummer gewoon netjes automatisch gevalideerd met de Europeesche VIES databank en kan de klant alleen met 0% BTW afrekenen als het BTW nummer gewoon netjes klopt.

En dat scheelt vervolgens weer bakken met tijd als je ICP aangifte moet doen.

Samenvattend kunnen we stellen dat binnen Nederland voor de veeleisende gebruiker LightspeedHQ de meeste mogelijkheden biedt. Dus heb je echt serieuze ambities hebt dan is het de tijdsinvestering waard om van de 14-daagse proef gebruik te maken om voor jezelf uit te maken of het echt wat voor je is.

Bij LighstspeedHQ beginnen de prijzen vanaf € 49 ex BTW per maand voor één webwinkel tot 250 producten.

Ga naar LightspeedHQ

Beste allround webshop aanbieder voor 2023


Tot voor kort was Shopify on interessant in Nederland vanwege de betaalkosten en gebrek aan Nederlands georiënteerde apps. Shopify payments was namelijk voor Nederland niet actief, en je kon dan wel betalingen ontvangen via Mollie. Maar omdat dit als een derde partij werd beschouwd (ze willen natuurlijk liever dat je via hen betaald), betaalde je als het ware een betaalfee over een betaalfee.

Enfin, Shopify heeft Nederland eindelijk aan het rijtje van landen voor Shopify Payments toegevoegd dus zijn de betaalkosten nu wel concurrerend.  Zo is ideal nu ook € 0,29 per transactie (wat het zo’n beetje overal is)

Zoals de ervaren webshop houder weet is 1% verschil aan betaalkosten een hoop, aan het einde van het jaar schrik ik altijd weer van de betaalkosten. (bij de betaalkosten van Paypal is het meer een hartverzakking dan schrikken, daar houden ze zeer nadelige koersen aan als je een betaling vanuit een andere valuta wilt omzetten naar euro).

shopify payments

Dan nu genoeg over betaalkosten, laten we kijken naar de webshop software en mogelijkheden van Shopify. En dan hebben we het over één van de beste systemen ter wereld.

Wat heel erg fijn is, maar liefst 90 dagen gratis proberen! En dan ook nog eens gewoon maandelijks opzegbaar (wat bij Lightspeed helaas niet het geval is).

Qua externe partner apps vind je hier zo’n beetje alles wat er te krijgen is in e-commerce land. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een app te vinden voor jou idee.

Ook niet gek, de instapprijs, die is vanaf slechts 29 usd per maand. Is het dan al goud wat blinkt?

Nee er is een keerzijde aan dit alles. Shopify is een Amerikaans bedrijf en internationaal gericht. Als Nederlands bedrijf heb je specifieke behoeften qua boekhouding, fulfilment en aanverwante diensten. Althans dit was altijd het argument om niet voor Shopify te kunnen gaan.

Maar tot mijn aangename verrassing hebben ze ineens een inhaalslag gemaakt als het gaat om Nederlandse diensten.

In de Shopify appstore zien we ineens Nederlandse boekhoud pakketten:

boekhoudsoftware shopify

En ook zien we mijn favo fulfilment app Picqer voorbij komen. Vraag bij je fullfilment partij na welke software ze gebruiken en of deze te koppelen is met Shopify.

Tevens kunnen we via Bol.com verkopen, hoewel dit via de tussenschakel Koongo dient te gebeuren.

Helaas missen we wel klant beoordeling apps zoals Kiyoh, Feedbackcompany en Webwinkelkeur. Kortom het mogen duidelijk zijn dat er voor de strikt Nederlandse gebruiker nog een aantal zaken missen, omdat het product simpelweg niet met Nederland in het achterhoofd is gemaakt.

Heb je echter internationale en/of dropshipping ambities, dan biedt Shopify heel erg veel. Een app als Zakeke waarmee je direct je klant real time zijn gepersonaliseerde product kan laten maken.

Of Oberlo waarmee je direct een dropshipping business kan starten zonder je druk te hoeven maken over voorraad of verzending.

Ook zijn de bekende zwaargewichten in e-mail marketing en crm land terug te vinden in de Shopify appstore.

Bij Shopify beginnen de prijzen vanaf $ 29 ex BTW per maand voor één webwinkel zonder limiet aan het aantal producten.

Ga naar Shopify

Beste prijs-kwaliteit verhouding Nederlandse webshop software

ccv shop

Bij CCV shop krijg je veel waar voor je geld. Voor € 24,95 per maand (tot 50 producten) ben je live met een webshop die altijd draait, responsive is en makkelijk valt op te zetten

Wellicht heeft het met de mentaliteit van Hengelo en omstreken te  maken (daar waar CCV is gevestigd), maar de doe maar gewoon wat werkt zonder poespas filosofie zie je bij CCV shop terug.

En dit is om afbreuk te doen, integendeel. Het is uitermate knap om een product neer te zetten wat precies doet wat je nodig hebt en uitermate efficiënt.

De instructies zijn duidelijk en helder omschreven. Als je belt of mailt krijg je snel en fatsoenlijk antwoord heb ik ervaren. Apps zijn makkelijk aan en uit te zetten zijn zeer uitgebreid om in de Nederlandse markt actief te zijn.

Waar echt een groot voordeel schuilt ligt op de kosten als je internationaal wilt gaan. En laten we wel wezen, waarom zou je geen .de, .co.uk of .fr domein gaan bestieren om wat extra omzet te genereren?

De clou zit hem in het feit dat je bij CCV shop de buitenlandse domeinen gewoon binnen je pakket kan toevoegen. Daar waar de meeste aanbieders dit als een apart domein zien en je dus vertellen dat je een extra abonnement nodig hebt, kan dit bij CCV shop gewoon kosteloos door middel van de multi store functie.

We hebben het hier namelijk over hoofddomeinen en geen subdomeinen. Dus bij CCV krijg je bijvoorbeeld echt alphadigital.de in je pakket, terwijl je bij de meeste aanbieders alphadigital.nl/de krijgt als je binnen één pakket wilt blijven.

Wel heb ik één minpunt ondervonden toen ik een co.uk domein aanmaakte. Deze kon binnen mijn multi site omgeving alleen toegevoegd worden als ik de valuta in EURO liet staan. Wat in mijn ogen de conversie naar beneden haalt want een Engelsman denk nou eenmaal in GPB. Dus wil je een shop in de UK met als Valuta ponden dan dien je alsnog een extra pakket af te nemen.

Maar het feit dat je voor landen met euro valuta zoals .NL, .BE. .DE, .FR, .ES, .IT etc gewoon binnen één pakket dit kan aanbieden voor één pakket prijstechnisch een zeer aantrekkelijke propositie.

Los van het internationale aspect is CCV shop een betrouwbare partij met een goede prijs kwaliteit verhouding. Ze bieden niet de meest geavanceerde functies die er in de markt zijn, maar in veel gevallen zijn die functies ook lang niet altijd nodig. Ondanks hebben ze en aanbieder overgenomen (Luondo), wat voor mij alleen maar bewijst dat CCV tot de top van Nederland behoort op het gebied van webwinkel software.

Bij CCV shop beginnen de prijzen vanaf € 24,95 ex BTW per maand voor één webwinkel tot 50 producten.

Ga naar CCV shop

Woocommerce

woocommerce

Beste webshop software voor flexibel gebruik en aanpassingen op maat

Zelf ben ik al jarenlang een gebruiker en fan van Woocommerce. Om een fan te worden heb ik wel het nodige leergeld betaald als het gaat om onderhoud en snelheid.

Voor iemand met technische kennis is Woocommerce perfect omdat je zelf direct aanpassingen kan doen die bij een SaaS product vaak niet mogelijk zijn.

Vind je het leuk om zelf stoeien met updates, server optimalisatie en uiterlijke aanpassingen? Als het antwoord ja is dan is Woocommerce de perfecte keuze temeer omdat de apps en community die er achter schuilt gaat zeer omvangrijk is en dedicated.

Er zijn minder beperkingen omdat gewoon alles te krijgen is via apps en je anders zelf aanpassingen kan doen en programmeren. Dit is een enorm voordeel omdat je niet gebonden bent aan wat anderen denken dat voor jou business het beste is (in geval van Saas shops).

Tevens is dit een valkuil omdat je gaat zwemmen in mogelijkheden en je kostbare tijd spendeert aan het ontwikkelen van je shop (vooral perfectionisten kunnen hier op los gaan), in plaats van hetgeen waar het echt om gaat. Handel drijven en nieuw klanten vinden.

Lees mijn aparte blog over de beste Woocommerce plugins als je hier meer over wilt weten.

Woocommerce zelf is volledig gratis maar wel dien je zelf voor geschikte webhosting te zorgen. De plugins zijn veelal niet goedkoop en tevens kan je al snel hulp van een webdeveloper nodig hebben wanneer je zelf geen programmeer of css kennis hebt.

Goede geoptimaliseerde Woocommerce hosting vind je in Nederland oa bij Vimexx en Cloud86. Voor wie echt het beste en snelste zoekt wat er te vinden is op dit gebied raad ik Kinsta aan. Wel is de support dan in het Engels.

Ga naar Woocommerce

Shoppagina

shoppagina

Hier worden we stiekem best heel vrolijk van

Als ondernemer ben je vaak op zoek naar value for money. Naar iets wat voor jouw werkt en waarvoor je dan liefst niet teveel betaald. En Shoppagina is nou typisch een software aanbieder die je waar voor je geld geeft

Het meest geavanceerde pakket € 24,95 per maand? Inclusief hosting? Dat is een goed aanbod. Maar de vraag is dan natuurlijk wat er voor die prijs inbegrepen zit en hoe Shoppagina zich staande houdt tegen partijen als CCV shop of Shoptrader.

En daar kunnen we kort over zijn, zowel CCV shop als Shoptrader hebben meer te bieden op het gebied van koppelingen dan wel externe partner apps dan Shoppagina. Maar beide partijen zij dan ook grofweg tweemaal zo duur.

De belangrijkste betaalmethoden zijn aanwezig, evenals de bijhorende prodviders zoals Mollie, Ogone en Paypal. Verder zijn er veel affiliate netwerken te vinden zoals Daisycon en Tradetracker.

Als Fulfilment software partij is er slechts één keuze en dat is natuurlijk wat karig. Ook qua boekhouding is het enkel e-boekhouden wat je direct kan koppelen.

Voor Google zijn wel alle belangrijke functies aanwezig zoals Analytics, Tag Manager en Adwords.

Bedien je sec de Nederlandse en Belgische markt en weet je zeker dat jouw behoefte een shop is zonder poespas waar je lekker veel producten in kan plaatsen?

Shoppagina kan niet tippen aan CCV shop en Shoptrader, maar qua instap prijs vs het aantal producten dat je mag verkopen, lang niet gek.

Bij shoppagina beginnen de prijzen vanaf € 9,50 ex BTW per maand voor één webwinkel tot 250 producten.

Magento 2

Beste open source webshop software

magento e-commerce

Met meer dan 260.000 aanlsuitingen wereldwijd is Magento één van de populairste platforms in de eCommerce industrie, en het is niet moeilijk om te zien waarom. Magento’s uitgebreide functies en volledige aanpasbaarheid maken het een uitstekend platform voor winkeliers die de middelen hebben om geavanceerde technologie te implementeren

Want ja het downloaden is volledig gratis, maar tenzij je zelf technische kennis hebt is Magento te ingewikkeld om zonder hulp van een developer te gebruiken.

Daarnaast heb je zware server specificaties nodig om je website snel te laten draaien, en dient de server geoptimaliseerd te worden voor Magento gebruik. Er zijn overigens wel hosting bedrijven die kant en klare Magento geoptimaliseerde servers aanbieden. Meer daarover vind je in mijn artikel over hosting bedrijven.

Er wordt veel gespeculeerd over hoe deze meest recente acquisitie van Adobe uiteindelijk de Magento productlijn zou kunnen beïnvloeden. Voor nu, Magento eCommerce software komt nog steeds in twee vormen:

Magento Open Source: Vroeger heette het de Magento Community Edition. De software is gratis te downloaden en te installeren.

Magento Commerce: Voorheen heette het de Magento Enterprise-Editie. Oorspronkelijk bedoeld voor enterprise-level bedrijven met ontwikkelaars, er hangt een hoog prijskaartje aan.

Het beschrijven van alle geavanceerde functionaliteit die mogelijk is bij het eenvoudig toevoegen en configureren van producten in uw Magento catalogus zou overkill zijn voor deze beoordeling.

En als je Magento serieus overweegt dan heb je waarschijnlijk al de nodige kennis in huis.

Ga naar Magento

JouwWeb

Voor een eenvoudige webshop die je zelfs een leek kan starten

jouwweb

Voor wie geen website kennis heeft en geen webshop kennis, en wie ook geen behoefte heeft om hiervoor iemand in te moeten huren is er JouwWeb.

Het is zeer overzichtelijk en makkelijk in te richten, zodat zelfs een leek met drag en drop zijn website vorm kan geven.

Heb je serieus ambities om een webwinkel te beginnen? Sla JouwWeb dan alstublieft over. Hiervoor het het veel te eenvoudig. Deze software is enkel bedoeld om een product te kunnen verkopen via internet.

Verwacht hier geen appstore met fancy functionaliteiten en toevoegingen. De belangrijkste betaalmethoden en marktplaatsen kan je koppelen, that’s it.

Maar JouwWeb is op de eerste plaats meer ook een begin je eigen website platform, en de webshop software is een toevoeging, niet hun core bezigheid.

Tsja en wat doet het er uiteindelijk toe? Als we Trustpilot erop naslaan zien de dat de gemiddelde klant tevredenheid erg hoog is. Ze voorzien in een behoefte en dat doen ze blijkbaar goed.

Voor particulieren is JouwWeb gratis icm met een JouwWeb domeinnaam. Ondernemers die een eigen domein naam willen kunnen € 7,50 ex BTW per maand terecht voor een webshop tot 10 producten.

a href=”https://alphadigital.nl/go/jouwweb-nl/” target=”_blank” role=”button” rel=”noopener nofollow noreferrer”>Ga naar JouwWeb

NextChapter

Beste webshop software voor bedrijven met meer dan 0,5-1 mln omzet


Wie denkt dat grote bedrijven voor Magento kiezen in plaats van een SAAS oplossing als LigtspeedHQ die heeft gelijk. Want het klopt dat veel serieuze MKB e-commerce bedrijven op deze platformen draaien. Maar er is een aanbieder die dwars tussen alle linies kruist voor deerg veeleisende gebruiker.

Een aanbieder die wel het maatwerk biedt van Magento met tegelijkertijd de rust van SAAS als het gaat om je niet te hoeven bekommeren over techniek en of je server wel goed ingericht is.

Je zult hier dan ook zowel moeten investeren in development als wel in een maandelijks vast bedrag om alles in te richten zoals het beste bij jouw organisatie past.

Deze minder bekende maar high end speler voor de professional heet NextChapter. We zien Nextchapter terug in de lijst van 100 beste e-business bedrijven in de Emerce100.
Welliswaar van 2018 maar toch.

Als we de complete lijst met functies hier gaan omschrijven dan moeten we nog een dag naar beneden scrollen dus dat doen we maar niet. Om toch een voorbeeld te geven waarin ze een stap verder gaan dan de rest:

Artifcial Intelligence ”Voor webshops met voldoende traffic garanderen wij een autonome omzetgroei tussen 10%-20%.” de Shop is self learning en iedere keer dat de bezoeker terugkomt worden de producten steeds relevanter.

Nog een voorbeeld: een volledig tablet geoptimaliseerde webwinkel krijg je bij Nextchapter. Dit krijg je bij de andere aanbieders niet. ”Ja maar mijn shop is al responsive” hoor ik je denken. Nu wil ik niet onaardig doen, maar als je dit denkt terwijl je dit leest heb je nog één en ander bij te leren. Responsiviteit een eerste goede stap.

Maar de echt serieuze jongens laten hun webshop ontwikkelen voor pc gebruik, voor tablet gebruik, en voor gebruik op je mobiel. Het zijn dus eigenlijk 3 afzonderlijke shops geworden.

Het is niet even je schermpje mee laten schalen. De complete user experience is totaal anders op een tablet dan op een pc of mobiel. Denk je dat op een pc een knop op een loge plek zit, blijkt dat je voor dezelfde knop op je tablet ineens naar beneden moet scrollen omdat deze beneden de snippet valt. Pats…en weg is je conversie op tablet die je op pc wel hebt.

Bij Nextchaper kan je terecht vanaf zo’n € 350 per maand exclusief verdere inrichting kosten ad minimaal 10K. Dus eigenlijk wordt het pas interessant als die 1 mln omzet in zicht komt. En dan wordt het ineens echt een serieus interessante optie.

Tips om je webwinkel extra winstgevend te maken.

Richt je op mobiele gebruikers

We leven in een tijdperk dat mobiele telefoons meer gebruikt worden dan pc’s en laptops. Als je geen rekening houdt met mobiele apparaten bij het opstellen van je e-commercestrategie, is dit een enorme fout.

Tegenwoordig wordt meer dan 40% van de e-commerce aankopen via een mobiel gedaan. Als we ook vooraf oriënteren op een mobiel apparaaat meerekenen, om vervolgens alsnog op een laptop af te rekenen, dan ligt dit percentage nog hoger.

Zorg dus dat je bij de keuze van je webshop software je goed bekijkt in welke mate de aanbieder geoptimaliseerd is voor mobiel gebruik. Een veel gemaakte fout is dat wordt gezegd wordt dat een website responsive is en daarmee geschikt is voor mobiel.

Kijk echt op je mobiel of je webshop logisch in elkaar steekt en prettig werkt. Zie het als een losse webshop naast de webshop vanuit achter je pc. De echt grote jongens laten hun mobiele webhop volledig apart bouwen omdat de user experience gewoon totaal anders is op een mobiel apparaat.

Een enorme conversie killer als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiel.

De snelheid van je webshop

Het lijkt een inkopper en daardoor is het tevens een onderschatte valkuil. De laadtijd van webwinkels is cruciaal voor het bereiken van een goede conversatie ratio. Des te langer het duurt voordat een pagina geladen is, des te meer mensen weg zullen klikken die je vervolgens vooit meer terug ziet.

Je kan de snelheid van je webshop zelf eenvoudig testen met behulp van Google Pagespeeds Insights, Pingdom Tools of GT Metrix.

Je krijgt dan overzichtelijke rapporten die je inzicht geven over de onderdelen van je website die verbetert dienen te worden indien je de snelheid wilt verhogen.

tip: Kijk naar de grootte van de afbeeldingen die je gebruikt voor je producten. Deze dien je altijd zo te optimaliseren voor website gebruik door ze zo klein mogelijk te maken zonder kwaliteit verlies.

Zorg voor menselijkheid en beoordelingen.

Mensen zijn kuddedieren. En als website bezoekers het gevoel hebben dat ze niet de enige zijn dan geeft dit een vertrouwd gevoel. Maak gebruik van zowel bedrijf als product beoordelingen om bezoekers vetrouwen te geven en te laten zien dat anderen voor hen naar tevredenheid van je bedrijf gebruikt hebben gemaakt.

Een ander punt wat zeer goed werkt om vertrouwen te wekken is het zorgen voor menselijkheid. Publiceer een foto van jou als ondernemer achter de site en doe dit tevens van je collega’s als die er zijn.

De foto’s en eventueel korte toelichting van de personen achter de website maken het bedrijf ”ECHT” en geven het vertrouwen van de bezoeker een enorme boost.

Wees duidelijk in wat klanten kunnen verwachten.

Omschrijf zo helder mogelijk wat een klant kan verwachten wanneer deze een bestelling plaatst. Zorg ervoor dat deze verwachting ook overeenkomt met wat je daadwerkelijk waar maakt.

Indien je zelf voorraad houdt laat dan zien hoeveel producten er op voorraad zijn. Omschrijf duidelijk wat de retour periode is en hoe de retour procedure in zijn werkt gaat.

Wees duidelijk hoe lang de levertermijn is vanaf het tijdstip gerekend waarop de bestelling is geplaatst.

Maak een makkelijk toegankelijk overzicht van veelgestelde vragen en probeert hier een zo volledig mogelijk antwoord te geven. Denk hierbij aan antwoord op vragen als: hoe kan ik een bestelling retourneren? wanneer kan ik mijn bestelling verwachten? Op wat voor manieren kan ik bij jullie betalen?

Klantenservice en bereikbaarheid

Om je op prijs te onderscheiden is in lang niet alle sectoren even makkelijk. Als het gaat om bereikbaarheid en klantenservice heb je meer mogelijkheden om uit te blinken.

Overweeg naast bereikbaarheid per telefoon en e-mail ook live chat aan te bieden aan je klanten. Indien je niet zelf in staat bent continue voor chat beschikbaar te zijn dan kan je hier gespecialiseerde bedrijven voor inhuren zoals Livechatpro of Chathelden.nl.

Je kan dan ook in de avond uren en in het weekend je klanten te woord staan waardoor je je omzet kansen vergroot.

Goede klantenservice betekent snelle en vriendelijke reacties op vragen, meedenken met oplossingen indien er een probleem is. Soms iets coulanter zijn dan in je juridische voorwaarden staat, bijvoorbeeld als je klant 1 dag te laat is bij het omruilen voor een andere maat of kleur.

Misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel om een succesvolle webshop te kunnen runnen, het is niet voor niets dat ze er bij Coolbleu hun hele imago eraan op hebben gehangen.

Hoe maak ik een keuze voor webshop software die bij mij past?

Doe geen concessies als het gaat om snelheid.

Gooi verschillende die de aanbieders als voorbeeld tonen zelf door tools als Google Pagespeed Insights om te kijken hoe snel de webhops van de aanbieder daadwerkelijk draaien op desktop en mobiel.

Vergelijk de beschikbare marketing tools die gratis of tegen betaling beschikbaar zijn.

Denk aan opties als kortingsbonnen instellen, abandoned cart e-mail, e-mail opt-in ondersteuning of klant beoordelingen systemen.

Niet alleen de keuzevrijheid verschilt (aantal beschikbare apps of plugins van één bepaalde soort) maar ook de kosten van de apps zelf kunnen enorm verschillen.

Maak gebruik van een gratis test periode

De meeste aanbieders maken gebruik van een kosteloze test periode. Hiermee kan je een goed beeld krijgen van de functionaliteiten en of je het gebruik als prettig ervaart. Tevens kan je dan op je gemak bekijken welke apps of plugins er beschikbaar zijn die je sowieso direct of in de toekomst nodig hebt.

Hoe makkelijk kan je de website naar een ander platform migreren zonder SEO verlies?

Om binnen te komen staan de deuren wagen wijdt op bij de SAAS aanbieders. Echter kan een groeiende shop andere behoeftes ontwikkelen of meer maatwerk verlangen. Uitstappen is vaak een stuk lastiger. Ga dus na hoe open de aanbieder hierover is en of er een fatsoenlijke database export kan worden gedownload.

Ook de opzegtermijnen kunnen per aanbieder verschillen van een maand tot minimaal een jaar. Hier heb je bij open source aanbieders natuurlijk geen last van behalve van de opzegtermijn van de hosting provider waar je de shop host.

Veelgestelde vragen over webwinkel software

Is het opzetten van een webinkel gemakkelijk?

E-commerce is eenvoudig te starten, maar uitdagend om zeer succesvol te zijn. Je hebt niet veel geld nodig om aan de slag te gaan – je hebt alleen een website en een lijst met producten nodig. Je kunt zelfs gebruik maken van dropshipping om uw voorraad- en verzendproces uit te besteden.

Het kan echter moeilijk zijn om zeer succesvol te zijn, omdat de marketing van je e-commerce merk één van de belangrijkste factoren is. Naast het online plaatsen van je voorraad en het afhandelen van de klantenservice, moet je je richten op SEO, PPC, social media marketing, e-mail marketing en andere tactieken om verkoop te genereren.

Wat is het gemakkelijkste e-commerce platform?

E-commerce websitebouwers zijn intuïtief en stellen je in staat om eenvoudig een website te bouwen, producten toe te voegen en je bedrijf online te verkopen. Sommige zijn echter gemakkelijker te gebruiken dan andere.

Hier zijn de gemakkelijkste e-commerce platforms gebaseerd op gebruiksvriendelijkheid en eenvoud:

  1. CCV shop
  2. Woocommerce
  3. Lightspeedhq

Kan ik op Facebook verkopen zonder website?

Ja, zonder website kunt je producten online verkopen via Facebook Marketplace. Als je producten op Facebook wilt verkopen, heb je een Facebook-pagina nodig en producten om te promoten. Op je Facebook-pagina kun je productinformatie toevoegen, waaronder productnamen, beschrijvingen, prijzen, foto’s en meer.

Is Shopify eenvoudiger dan WordPress?

Shopify’s website bouwer is makkelijker op te zetten en te gebruiken dan WordPress, waar je een steilere leercurve tegenkomt. Shopify heeft veel ingebouwde e-commerce functies die niet zijn opgenomen in WordPress zonder plugins. Echter, WordPress heeft verschillende voordelen zoals betere SEO, meer aanpassingsopties, verbeterde blogging en meer. Uiteindelijk is het aan wat u het meest comfortabel vindt.

Hoe kan ik gratis online verkopen?

Als je niet over het budget beschikt om een betaald e-commerce platform te gebruiken, zijn er bepaalde manieren om gratis online te verkopen. Enkele daarvan zijn:

  1. Mijnwebwinkel
  2. Facebook Marktplaats
  3. Bol.com verkoper account

Over schrijver

Plaats een reactie